dinsdag 10 juni 2014

En toen was er hagel...

Véél hagel! TE VEEL hagel! Amai, niet normaal wat er hier in de nacht van 8 op 9 juni uit de lucht viel. Dikke hagelbollen tot wel 5 cm groot. Een oorverdovend gekletter op de veluxen zorgde natuurlijk voor een Kobeke in paniek. En terecht bleek achteraf, want veel veluxen in de buurt hebben het begeven die nacht!
Tijn besefte het maar half, Juul sliep er lekker door, en Nils was gaan logeren bij oma Melsele dus die was niet thuis. Maar hij had er ook gewoon doorgeslapen, gelukkig maar!

Toen ik om 6 uur Juul eten gaf en zoals elke morgen eventjes op facebook wou bijlezen, werd al snel duidelijk dat er toch een kleine ramp gebeurd was die nacht. Foto's van kapotte koepels, gesneuvelde veluxen, veranda's vol water en hagel, verwoeste tuinmeubelen, auto's vol putten en kapotte ruiten... ze bleven maar komen! Een snelle controleronde door het huis was hier gelukkig geruststellend: niks kapot, oef! Enkel één schoon rond gat in de luiervuilbak op ons terras, maar dat was niks in vergelijking met wat ik al had zien passeren. En toen viel mijn frangske: toeme, mama en papa zijn allebei op reis! En daar zit ge dan als flinke plichtsbewuste dochter om halfzeven 's morgens in uw autoke met een klein hartje. Gelukkig viel het héél goed mee. Bij ons mama véél blaadjes en takken op de grond, maar voor de rest niks kapot. Bij ons papa was er ne koepel gesneuveld, maar gelukkig enkel de bovenste laag zodat er toch al geen water binnengeraakt was. Het had veel erger gekund.
Terug thuis bleken er dan toch wat puttekes in de auto en gaatjes in de rolluiken te zitten. Maar de buren waren er erger aan toe. Véél kapotte koepels, véél meer gaten in de rolluiken, én een hele dure collectie bonsaïboompjes verwoest. Auwtch.

In de bloempotten op het terras zaten nog wat hagelbollen samengetroept, feest voor Kobe en Tijn! Beetje hallucinant wel; met ijsbolletjes spelen onder een knalblauwe lucht en een stralend zonnetje...





En toen werden de laatste slachtoffers bij ons thuis opgemerkt: de tuin lag vol verpletterde huisjesslakken. Goor jobke wel om die allemaal uit het gras te plukken, jakkes! Maar liever dat dan een huis vol glas en hagel, absoluut!

En ondertussen vordert traag maar zeker het jaske... Al de stof is geknipt en de eerste stiksels zijn gezet! Ik ben er nu al zot van!


Geen opmerkingen: